ACADEMIA ROMÂNA - SECȚIA DE ȘTIINȚA ȘI TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI

Academia Romana

Comisia de Știința și Tehnologia Micro-Sistemelor (STMS)

 

Microsistemele sunt sisteme inteligente miniaturizate și integrate într-o singură componentă. Ele au traductori de intrare, care transformă un semnal cu o anumită natură fizică preluat prin senzori în semnal electric procesat electronic și traductori de ieșire care preiau semnale de comandă și acționează asupra mediului prin actuatori. Microsistemele asigură integrarea prin tehnologie microelectronică la nivel de sistem. Se folosește alternativ denumirea de micro-sisteme electro-mecanice (MEMS, micro-electro-mechanical systems) sau micro-sisteme opto-electro-mecanice (MOEMS).

Tehnologia microelectronică a evoluat în secolul XXI la nivel de tehnologie nanoelectronică, permițând integrarea a miliarde de dispozitive electronice într-o componentă. In context se folosește și denumirea de micro-nanosisteme.

Comisia este interesată și de probleme conexe cum ar fi (a) nanoștiința și nanotehnologia, cu un mare potențial de inovare sau (b) folosirea microsistemelor în sisteme inteligente distribuite, cum ar fi IoT=Internet of things (internetul lucrurilor).

Nou! Jubileul cercetării în domeniu. Academia Română,19 septembrie 2019. Detalii aici.

Lista membrilor Comisiei este accesibilă aici.

Academia Română      Secția de Știința și Tehnologia Informației

Pentru alte activități în domeniu ale membrilor Comisiei puteti consulta www.link2nano.ro/acad